top of page

ערכים, קבלת החלטות והגשמה בבחירת קריירה


תמר הגיעה אלי על מנת להחליט אם עליה לעזוב את עבודתה בתחום השיווק ולפתוח חנות תכשיטים משלה.

“אני מרגישה כל כך מבולבלת, הבלבול הזה משתק אותי, אני תקועה. מאז שסיימתי את התואר הראשון שלי בתקשורת, אני עובדת מסביב לשעון. אני משתכרת יפה מאוד, מוערכת מאוד על ידי מנהליי והעבודה די סבירה. אבל בכל זאת כשאני מגיעה הביתה, אני מרגישה איך העבודה מרוקנת לי את האנרגיות, אני לא מרגישה חיבור או תשוקה לעבודה. אני לא מגשימה את עצמי”.

הגשמה היא תחושה של חווית חיים מלאה, להיות חי כל כולך. הגשמה היא המצב שבו אנחנו מבטאים במלואנו את מי שאנחנו. כשאנו חשים שלמות, סיפוק, אמיתות והרמוניה אנו חווים תחושה של הגשמה*.

ביקשתי מתמר לחשוב מה בתחום הקריירה ייחשב בעיניה לחיים של הגשמה. היא הביטה בי וענתה בהיסוס: “אני לא בטוחה, מצד אחד אני רוצה להרגיש שאני מבטאת את עצמי באופן מלא ומחוברת לעשייה שלי, מצד שני אני צריכה את תחושת הביטחון והיציבות, אני באמת לא יודעת”.

ביקשתי מתמר להכין לפגישותינו הבאות תרגיל בו היא מזהה רגע שיא מיוחד בחייה, בו היא חשה שחייה מספקים ובהירים במיוחד.

מטרתי הייתה לסייע לה לגלות ולהבהיר את הערכים הייחודים לה מתוך רגע השיא שחוותה, ומתוך כך לייצר מפת דרכים שתוביל אותה בתהליך קבלת ההחלטות למקומות בהם תחוש הגשמה עצמית. באמצעות הבהרת הערכים תמר תוכל לגלות מה באמת חיוני בחייה וכך תוכל לנקוט עמדה ולקבל החלטה המבוססת על מה שנחשב בעיניה להגשמה עצמית. כאשר תמר תכבד את ערכיה ותחיה אותם במלואם בחייה, היא תחוש נכונות פנימית והרמוניה הייחודיות לה.

תמר חזרה כעבור שבוע וסיפרה: “לפני שלוש שנים סיימתי לימודי הצורפות. באותה שנה חגגה חברה טובה יום הולדת וביקשה שאכין לה טבעת במתנה. רציתי לבנות ולעצב לה טבעת שתתאים לה במיוחד. הרגשתי שאני מצליחה לבוא לידי ביטוי, שאני נהנית מהעשייה שלי, התמלאתי בתחושה של סיפוק”.

“נשמע לי כמו אירוע מיוחד” אמרתי לתמר, “נראה כי בעשיית הטבעת והענקתה כיבדת ערכים הנוגעים להתחברות, דיוק, ביטוי עצמי, אסתטיקה ויצרנות, נכון?” “בדיוק” ענתה תמר.

ביקשתי מתמר שתכין תרגיל נוסף לקראת פגישתנו הבאה ובו תתבונן ברגעים בהם היא חשה תסכול ואכזבה. באמצעות תרגיל זה רציתי לברר מהם הערכים המודחקים של תמר. תמר שבה ותיארה: “בשבוע שעבר נדרשתי להכין מצגת לישיבת מנהלים ליום למחרת. המנהל שלי ביקש שאכין מצגת סטנדרטית ופשוטה. ידעתי שלא אוכל להכין מצגת טובה מספיק בלוח הזמנים שניתן לי. הוא לא הותיר לי ברירה. הרגשתי לכודה ומתוסכלת”. “האם נכון יהיה שהמילים המנוגדות ללכודה ומתוסכלת יהיו ערכים כמו חופש, אפשרות בחירה, עצמאות? האם חשת שאת לא מצליחה לכבד ערכים כמו יצירתיות וחדשנות?” שאלתי. “כן, הערכים שחשובים לי פשוט נדחקו לפינה”, השיבה תמר.

במהלך הפגישות הבאות בנינו יחד טבלת קבלת החלטות על סמך ערכים הייחודים לה ודרגנו אותם מהחשוב ביותר לזה שחשוב פחות. כמו כן, תמר דרגה את מידת שביעות רצונה מכל ערך. לאחר שהערכים הוגדרו במלואם ומשמעותם הובהרה, הפכו הערכים לכלי רב עוצמה שמנחה את תמר לבחור בחירות שלמות ומספקות יותר בהגיעה לצמתים מרכזיים או כאשר סטתה מנתיבה. באמצעות הבהרת הערכים, תמר למדה להכיר את עצמה, לקבל בחירה מספקת ולתכנן באופן המדויק ביותר עבורה מה נתיב הקריירה הנכון לה.

*(מתוך הספר אימון קו אקטיבי)


bottom of page